Transparent
Seks unge slapper af og drikker øl i solen

Oprettet 10 maj 2023

#studiestart#studieliv#koldinggems

Kolding som studieby

Velkommen til en studieby, hvor du altid er tæt på det, du skal bruge. Tæt på dit studie, tæt på byens tilbud og tæt på dine studiekammerater. 

Det er jo ikke Danmarks allerstørste by, du er landet i, men det skal du faktisk være glad for. Her er du nemlig ikke bare et nummer i rækken i et kæmpe auditorium. Alle kender alle på dit studie – og din underviser ved rent faktisk, hvad du hedder. Selvom Slicetown ikke er en stor by, er Kolding faktisk et slaraffenland af tilbud – hvad enten du er på jagt efter dit næste kulturfix eller naturoplevelser. Men skulle der alligevel være noget, du mangler, står byen på spring for at hjælpe dig med at udleve dine vilde idéer til, hvordan Kolding kan blive en endnu federe studieby. Fx kan du søge campuspuljen, hvor du kan få tilskud til events, workshops og meget mere.

Kolding er en studieby for dig, der vil kombinere faglighed med nærvær. Her kan du trives i åbne, glade og gæstfri omgivelser – i dit eget tempo. Her kan du dyrke fællesskab og nye venskaber både i og udenfor campus. Design og kultur er også en del af pakken i Kolding.

Herunder kan du læse mere om studiebyen og de mange tilbud til studerende.

SDU Kolding set udefra over åen.

Uddannelserne

I Kolding har vi mere end 45 videregående uddannelser fordelt på Syddansk Universitet, IBA Erhvervsakademi Kolding, UC SYD og Designskolen Kolding. Alle uddannelsesinstitutionerne ligger i et samlet campus tæt på midtbyen.

Læs mere om vores uddannelser

Naturen lige uden for døren

Trænger du til at komme lidt væk fra lektierne, lidt væk fra skolen, lidt væk fra det hele – uden at forlade byen – så gå, løb eller cykl en tur i Marielundskoven, som ligger i forlængelse af centrum. Det er et hyggeligt skovområde med gode stier, søer og oplagte øjeblikke væk fra bøgerne. Du kan også nøjes med light-udgaven: en tur rundt om Slotssøen ved Koldinghus, hvor du blandt andet finder Kærlighedsstien. Er du til mountainbike må du ikke snyde dig selv for en tur til Stenderup Skovene og Skamlingsbanken, som er trækplastre for MTB-folket. Om sommeren lokker fjorden, hvor du kan bade flere steder. Prøv fx den nyopførte badebro i Strandhuse, som ligger 10 minutter på cykel fra midtbyen.

Guide til byens skjulte perler
Å, græs og køerAnne og Josephine på en indhegnet engBadebroen ved Lyshøj Fjordbad

Gode karrieremuligheder

I Kolding har du som studerende gode karrieremuligheder i og omkring byen. Kolding er en by i vækst, og der er mange virksomheder, der vælger at placere sig i Kolding. Byen er også kendt for at have et stærkt samarbejde mellem erhvervslivet, uddannelserne og Business Kolding i forhold til at skabe studiejobs og praktikpladser.

Iværksætteri ad libitum

Kolding satser benhårdt på iværksætteri. Bliver du i din studietid bidt af drømmen om at starte selv, er der masser af hjælp at hente. Du finder en lang række tilbud til spirende iværksættere i iværksætterhuset Pakhuset.

Læs mere om den rådgivning og sparring du kan få hos Business Kolding her.

"Min karriere startede, da jeg blev optaget på min uddannelse"

Det med at søge job kan virke som en stor opgave. Hvor starter du? Hvad kan du? Hvordan får du overbevist folk om, at det er dig, der skal have jobbet?

Læs hvordan Simon fik sit drømmejob.

fra studiejob til karriere

Billede af Simon Juel Bundgaard

Gode shoppingmuligheder og hyggelig midtby

Kolding byder på masser af specialbutikker og der er aldrig langt til billige dagligvarer. Midtbyen er hyggelig og ligger lige op og ned ad det store campusområde. Vil du shoppe igennem, er der ikke langt til Kolding Storcenter, som er Jyllands største shoppingcenter. Der er muligheder for studierabat mange steder. Både i butikker, på caféer, i teatret, i nattelivet og en række andre steder.

Vil du spare penge?

Her kan du få studierabat
GrafittitunnelenTo frivillige i Food Reformers holder en pose med brød og en kurv med mad foran nogle skraldespandeUdsigt over byen fra Stejlbjerganlægget

Studievenligt bibliotek

I hjertet af Kolding lige ved banegården finder du byens topmoderne bibliotek. Biblioteket er i høj grad studiegearet med mange tilbud og aktiviteter for studerende, de ansatte er hjælpsomme, og der findes flere gode studierum, hvor du kan læse både alene og i grupper. Mange studerende beskriver Kolding bibliotek som et ”home away from home” i studietiden.

Ninas favoritspots: Nina kigger på bøger

Sådan kommer du rundt

Vi er jo en i en provinsby i Jylland, så du vil sikkert opleve, at riiiigtig mange af dine medstuderende har en bil, men det behøver du absolut ikke for at komme rundt. Fordelen ved at bo i en mindre by er jo netop, at der ikke er langt til hverken det næste vandhul eller dine nye venner. Der er ingen grund til at bruge penge på transport, når du bor i Kolding, for du kan gå eller cykle til stort set alt!

Det røde kollegie NY

Tag over hovedet

Hvor de nye studerende i København og Århus kan se frem til at couchsurfe det første halve år, så kan du i ro og mag tage hul på dit nye liv som studerende i Kolding. Der findes nemlig over 1.200 ungdoms- og studieboliger i Kolding, hvoraf hovedparten ligger ideelt placeret i forhold til uddannelsesinstitutionerne og byens centrum, og det er ret nemt at få en lejlighed. Desuden tilbyder Kolding boliggaranti til alle, som vælger at flytte til byen for at studere, så det behøver du ikke at miste nattesøvn over. 

På studentkolding.dk kan du skrive dig op til en bolig og læse om, hvordan du kan få boliggaranti.Her kan du også finde en oversigt over, hvilke boliger der er ledige. De billigste boliger koster kun 1.400 kr.

Udover studieboliger findes der også masser af private udlejere, hvor du kan gå på jagt efter din kommende bolig. Og leder du efter nogen at dele kvadratmeterne og opvasken med, kan du være heldig at møde din nye roomie på findroommate.dk, hvor du både kan søge efter roommates eller bolig.

Find din studiebolig

Kulturfix

Kolding er en kulturby med mange muligheder – også for studerende. Koncerter, teater, udstillinger eller vandreture - du finder inspiration til det hele på oplevkolding.dk.

Du kan også læse mere om alle de fede steder i byen, du skal kende, lige her:

Kolding Gems
To kvinder kigger på billeder på TrapholtStor menneskemængde til udendørs koncertStore billeder på "gaden" på Trapholt

Kunst og Design

Kolding er jo kendt som en designby, og på kunstmuseet Trapholt kan du opleve de vildeste og flotteste udstillinger. Museet kaldes også for det "jyske Louisiana", fordi det ligger smukt placeret ved Kolding Fjord. Trapholt lægger flere gange årligt hus til diverse kunst- og designmarkeder, som helt bestemt er et besøg værd.

Nicolai Kultur

Kulturkomplekset Nicolai byder på en bred vifte af tilbud for de kultursultne. Her finder du bl.a. en art cinema biograf, koncertsal, galleri og værksteder, hvor du selv kan slippe din kreativitet fri. I gården er der henover sommeren ude-bio, gratis koncerter og skiftende udstillinger.

Byens Stolthed

Vi kan ikke sige ordet kultur i Kolding uden at fremhæve Koldinghus. Det gamle kongeslot er et af byens vartegn og fungerer i dag som museum for skiftende udstillinger. Vi kan varmt anbefale turen op i kæmpetårnet, hvor du kan nyde udsigten over hele byen, fjorden og Slotssøen.

Spillesteder

Har du musik i blodet, og spiller du måske selv, så besøg Godset, hvor en masse unge har øvelokaler og deler oplevelser. Godset er byens største og mest velbesøgte spillested for større, etablerede kunstnere – danske såvel som udenlandske. Pitstop er også kendt langt ud over byens grænser for deres bredspektrede koncertprogram.

Scenekunst

Du skal bestemt heller ikke snydes for en tur i teatret. I centrum af byen finder du nemlig Kolding Egnsteater, som udover scenekunst også lægger hus til koncerter, talks og andre events. I byen finder du også Dronning Dorothea Teatret og Comwell Teatret, der ofte besøges af landets største komikere.

Find et fællesskab

Vil du gå til yoga med andre studerende, bekæmpe madspild med ligesindede i Food Reformers, skabe kultur eller bare møde nye mennesker?

Uanset hvad du drømmer om, er der en overflod af muligheder blandt byens mange foreningen, klubber og fællesskaber for unge.

I vores community corner kan du søge efter fællesskaber på baggrund af dine interesser. Der er helt sikkert noget for dig!

Community Corner
Iben fra food reformers holder en kurv med mad (square)

Natteliv

Der er selvfølgelig også et natteliv til alle de festlige timer. Flere diskoteker, barer og caféer med natåbent og en række gode værtshuse. Alt sammen i midtbyen – hvor alle de andre studerende også kommer. Der er altså ingen grund til at sidde derhjemme i weekenden og kede sig.

AL Passagen

Den kommer du ikke udenom. Her finder du nemlig en række hyggelige barer og caféer, hvor du, så snart solen titter frem, også kan sidde ude i de hyggelige gårdmiljøer.

Koldingklassikeren

Knuds Garage er sted, du skal prøve mindst én gang. Knuds, som stedet bliver kaldt i daglig tale, har uden tvivl stamstedspotentiale, og det er ikke små mængder Slots-øl, der er blevet langet over disken i tidens løb. Holder du dig til flaskeøllen, kommer du langt for SU’en. Kom gerne enonsdag, som er den ugentlige quiz-aften.

Prol igennem

Den Irske Pub og Tordenskjold garanterer billige drinks og happy hour. Og vi er jo i provinsen, så der er bestemt ingen skam i at give den max gas og prolle igennem for en aften. Du er helt sikker ikke den eneste.

De brune bodegaer

Muligvis et uudforsket område, når det kommer til bar- og natteliv, men bestemt en anbefaling værd. I Kolding går vi på ingen måde ned på brune værtshuse, og man skulle da være et skarn, hvis man ikke kunne drikke en enkelt kold på Bykroen.

Hold dig i form

I Kolding er der rig mulig for at træne – hvad end du er til solomotion i den smukke natur eller holdtræning med ligesindede studiekammerater. Se bare nogle af de mange muligheder her.

Træning i det fri

Kolding ligger naturskønt og er omkranset af både vand og skov. Det betyder, at der er rig mulighed for at få rørt kroppen i det fri. Det er virkelig nemt at komme ud til vandet og få en frisk dukkert. Især kan badebroen ved Fjordvejen anbefales. Det bakkede terræn er også en fordel, hvis du vil have nogle kilometer i benene på løbeturen eller på cyklen.

Udendørs træningsfaciliter

Du behøver ikke at stå og svede sammen med de andre i fitnesscenteret, da du kan finde mange forskellige udendørs træningsfaciliteter. Tjek fx træningspavillonen ved Troldhedevej eller den ved Kvarterhuset.

Beach Volley

Sand, sol og bold. Beachvolley kan spilles hele året midt i campusområdet i Kolding. Her findes seks til otte faste baner, som kan bruges, selvom du ikke er medlem af Beach Volleyklubben.

Kolding Klatreklub

Kolding Klatreklub tilbyder Jyllands største indendørs klatrehal. Hvis højdeskræk ikke er en af dine fobier, så har klatreklubben prøvedage, hvor du kan prøve kræfter med sporten til en flad halvtreller. Læs mere her.

Campus Sport

Der er gang i mange nye tiltag, som skal gøre det både nemmere og billigere for alle byens studerende at holde sig i god form. Tjek alle de fede tilbud fra Campus Sport ud her – mange af holdene er endda helt gratis!

Tjek mulighederne ud her

Campus Sport
Børn og unge skater i skateparken i midtbyenunge menneskers spiller beach volleyEn gruppe mennesker ror i kajakker